Recept: Gevulde kip in de oven

“Dat ge da durft jong, uw hand in die poep steken. Ieuw ieuw ieuw”. De ieuw ieuw ieuws gingen snel over in mmm, mmm, mmm’s, die eerste keer dat ik gevulde kip maakte. Ontzettend lekker, supereenvoudig, je hebt er niet veel werk aan en je huis wordt gevuld met een heerlijke geur die nog lang nazindert en waar menig Rituals-luchtverfrisser nog een puntje aan kan zuigen. Reden te meer om een kleine Thanksgiving op z’n Vlaams te organiseren, want een gevuld kippetje: da’s feest.

Hieronder geef ik 2 voorbeeldrecepten, maar laat ons beginnen met een basisvulling. Wat je er daarbuiten nog aan toevoegt, kies je eigenlijk helemaal zelf. Gewoon wat logisch nadenken over smaken en gaartijden.

Basisvulling (geloof me, je hebt echt geen handschoenen nodig;))
– peper en zout
– kippenkruiden
– enkele klontjes goeie boter
– een halve citroen, waarmee je de kip ‘afsluit’ zodat de geuren en smaken zich mooi kunnen vermengen

1ste recept:

1ste recept

Kip met look, basilicum, bieslook en citroen/appelsien

– Vul de kip op basis van bovenstaande werkwijze, maar voeg vooraleer je de kip afsluit met de citroen nog enkele schijfjes appelsien en look toe.
– Kruid de buitenkant van de kip met kippenkruiden, peper en zout, Herbamare kruidenmix en bieslook (al dan niet gedroogd).
– Leg op en rond de kip flink wat teentjes look, enkele klontjes goeie boter en enkele schijfjes citroen en/of appelsien.
– Ik had nog wat verse basilicum in huis, dus waarom niet ook die toevoegen? (Je zal merken dat deze bijna helemaal zal inkrimpen, maar de blaadjes geven op die manier wel nog wat extra smaak af aan het sausje dat je later zal bekomen door het vermengen van citroen/appelsien, goeie boter en de kruiden.)

2de recept:

2de recept

Kip met citroen, rozemarijn en Provencaalse kruiden

–  Vul de kip op basis van de eerste bovenstaande werkwijze, maar voeg vooraleer je de kip afsluit met de citroen nog flink wat rozemarijn en appelsien toe.
–  Kruid de buitenkant van de kip met kippenkruiden, peper en zout en Provençaalse kruiden.
– Leg op en rond de kip nog enkele klontjes goeie boter, enkele schijfjes citroen en/of appelsien, sjalot en rozemarijn.

Gouden regel: Per 500 gr 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden + nog eens 20 minuten extra.
Bv. 1,25 kg: 50 minuten + 20 minuten = 70 minuten
Bv. 1,5 kg: 60 minuten + 20 minuten = 80 minuten
Bv. 800 gr: 32 minuten + 20 minuten = 52 minuten

Bijgerechten: Op te dienen met een salade, frietjes, gevulde aardappelen, eenvoudigweg patatjes met appelmoes, of wat je maar wil. My favourite?

Gekruide krieltjes:
– Was de krieltjes.
– Kook ze 10 minuten.
– Maak ondertussen een marinade: Olijfolie, lookpoeder, paprikapoeder, bieslook, Herbamare kruidenmix of peper en zout.
– Leg de krieltjes in een ovenschaal.
– Overgiet  met de marinade (Niet de bedoeling dat de krieltjes erin zwemmen).
– Plaats 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Indien je deze krieltjes wil opdienen bij de kip, gewoon de laatste 15 minuten dus mee laten garen in de oven.

Et voila, het kippetje zit vol, nu jij nog. Smakelijk!

Advertenties
Standaard

2 gedachtes over “Recept: Gevulde kip in de oven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s